Aanleveren

Bij voorkeur ontvangen wij alle bestanden via FileCap. FileCap is AVG-proof, zodat zowel de verzender als ontvanger verzekerd zijn van een beveiligde bestandsuitwisseling. Daarnaast beschikken we over een ftp-server waar bestanden geüpload kunnen worden. Meer over de werkwijze van het aanleveren van bestanden voor drukwerk en mailingen vindt u via de onderstaande buttons!

Bestandsformaten

De volgende open bestanden die op het computerplatform macOS zijn gemaakt, kunnen worden verwerkt:
Programma Extensie(s)

  • Adobe InDesign CC 20xx, CSx .indd
  • Adobe Illustrator CC 20xx, CSx .ai, .eps
  • Adobe Photoshop CC 20xx, CSx .psd, Photoshop EPS, Photoshop PDF, .tif, .png en .jpg
  • Microsoft Word * .docx, .doc
  • Microsoft Excel * .xlsx, .xls

* De documenten die gemaakt zijn met deze programma’s vragen extra behandelingen voordat deze afgedrukt kunnen worden. Hiervoor worden mogelijk kosten in rekening gebracht.

Pagina formaat

Controleer voordat u begint met het ontwerp of het formaat juist is, dit voorkomt onverwachte
resultaten in het uiteindelijke drukwerk. Als u bijvoorbeeld een A5 flyer maakt dient het formaat
148 x 210 mm te zijn + 3 mm rondom. Het uiteindelijk aan te leveren formaat is dan 154 x 216 mm.

Kleurinstellingen

Converteer RGB kleuren naar CMYK kleuren. RGB (beeldscherm) kleuren wijken af van (CMYK)
drukkleuren.

Zwartopbouw

Zwartopbouw is de opbouw van de kleur zwart in fullcolor (CMYK, cyaan, magenta, yellow en black). Samen mogen deze 4 kleuren bij het offset drukken een waarde hebben van maximaal 280%. Voor digitaal drukken/printen mag deze waarde maximaal zijn (240%). Voor mooi diepzwart digitaal drukken is 100% K het beste.

Converteer CMYK bestanden slechts één keer ivm ongewenste kleurwijzigingen.

Afloop/snijmarge

Om er zeker van te zijn dat er na het snijden geen delen van uw ontwerp verloren gaan of er witte randen ontstaan, dient het bestand aan alle zijden 3 mm groter te zijn dan het gewenste formaat. Controleer voordat u aanlevert of het document is voorzien van afloop en snijtekens.

Vermijd Office programma’s voor documenten met afloop, deze kunt u niet in Office maken.

Lettertypen

Sluit bij het exporteren naar pdf de lettertypen in het document zodat bij het drukken geen letters ‘wegvallen’ of worden vervangen door een standaard lettertype. Indien u een “open” bestand aanlevert denk er dan aan ook de gebruikte lettertype apart mee te leveren.

(Raster)afbeeldingen

Een rasterafbeelding is een verzameling kleine puntjes, ook wel dots genaamd (dpi=dots per inch). Rasterafbeeldingen kunnen het beste worden gebruikt wanneer de afbeelding veel subtiele kleurverschillen bevat, zoals foto’s. Omdat rasterafbeeldingen een vast aantal punten hebben, verliest deze kwaliteit bij uitvergroting.

Als u een afbeelding echter verkleint zal de resolutie automatisch verbeteren. De bestandsgrootte van (raster)afbeeldingen is over het algemeen hoger. Voor het beste resultaat dienen de bestanden voor drukken minimaal 150 dpi te zijn.

Afbeeldingen van het Internet

Afbeeldingen die u van het internet kopiëert hebben normaal gesproken een resolutie van 72 dpi, te laag voor een mooi resultaat. Bovendien zijn de meeste foto’s auteursrechterlijk beschermd. Wij raden het af om afbeeldingen van het internet te gebruiken voor uw ontwerp.

Vector afbeeldingen

Zogeheten vector afbeeldingen gebruiken wiskundige formules om ieder kenmerk van een
afbeelding te definiëren. Hierdoor behouden deze afbeeldingen altijd hun kwaliteit ongeacht de grootte.

Variabele informatie

Variabele informatie is een digitale drukoplage waarbij elke pagina verschilt van de andere. Gepersonaliseerde documenten worden gemaakt door namen, adressen, afbeeldingen of andere data uit records in een database te halen. De datavelden zoals achternaam, postcode en zelfs afbeeldingen worden variabele informatie genoemd omdat ze voor elk record, dus voor elke afdruk verschillen.

Transparantie/afvlakken

Zet PMS kleuren om naar CMYK voordat u met transparantie gaat werken.

  • U kunt transparantie als volgt afvlakken; exporteer uw bestand naar PDF 1.3 (PDF/X-2001) of maak uw pdf met behulp van Acrobat Distiller.
  • Open uw document met behulp van Adobe Acrobat in het “overdrukvoorbeeld” om het resultaat te controleren.
  • Dit kan als volgt; geavanceerd > afdrukproductie > overdrukvoorbeeld.

Heeft u vragen?

Neem contact op
Aanleveren - KVdM