De volgende fase!

Dit artikel is verschenen op www.fambizz.nl – Klik hier voor het originele bericht

Van der Most is niet meer het print- en enveloppenbedrijf van vroeger: de onderneming, die zelfs het predicaat ‘Koninklijke’ voor haar naam mag plaatsen, heeft de afgelopen jaren de dienstverlening fors verbreed. Dit alles onder leiding van Marriël van der Most, inmiddels de vierde generatie die bij dit familiebedrijf, samen met haar vader Cor en neef Rob, aan het roer staat. We praten met Van der Most over haar rol binnen het bedrijf, vrouwen aan de top en hoe ze haar werkzaamheden als directeur combineert met haar gezinsleven.

Marriël van der Most had van jongs af aan al de ambitie om binnen het familiebedrijf te gaan werken, maar dat ze dit graag wilde, betekende niet dat het ook meteen ging gebeuren. “Toen ik van de middelbare school afkwam heb ik wel direct bij mijn vader aangegeven dat ik graag in ons bedrijf aan de slag wilde. Maar hij zei: “Wegwezen jij. Ga eerst de wijde wereld in. Als je daarna nog steeds graag bij ons wilt werken, kijken we tegen die tijd wel weer of er plek is. Zo gezegd, zo gedaan.” Tot haar dertigste werkte Van der Most in de evenementenwereld en zag ze veel van de wereld, tot er een accountmanager bij het familiebedrijf met pensioen ging. “Toen bleek dat ík die vacature mocht invullen, heb ik daar geen moment aan getwijfeld.” Ze greep deze kans met beide handen aan. “Na verloop van tijd pak je steeds meer projecten en verantwoordelijkheden op en zo kom je in de directie terecht.” Inmiddels is Marriël van der Most aandeelhouder en directeur van het bedrijf uit de Gelderse gemeente Heerde.

KEUZES MAKEN

Het was niet zo dat haar vader het bedrijf per se binnen de familie wilde houden. Van der Most: “Hij vindt het vooral belangrijk dat we plezier hebben in wat we doen.” Van der Most heeft één dochter, maar ziet het combineren van haar rol als directeur met haar taken als ouder niet als een last. “Ik doe wat ik leuk vind, dus daar kríjg ik juist weer energie van. Iedere ochtend ga ik met een grote glimlach richting de zaak en kom ik met net zoveel plezier weer thuis, want daar wacht mijn kleine meisje op me.” Af en toe is ze ook in de horecazaak van haar man te vinden. “Dat vind ik heel leuk om te doen, maar sinds onze dochter er is, doe ik dat wel een stuk minder.” Het gaat uiteindelijk om keuzes maken. “Met een jong gezin en als directeur van een groot bedrijf kún je niet een uitgebreid sociaal leven in stand houden. Vriendinnen zie ik op dit moment dus wat minder.”

GENERATIEVERSCHILLEN

We versturen met zijn allen steeds minder poststukken, dus de enveloppenbranche is druk bezig om zichzelf opnieuw uit te vinden. Zo ook Van der Most. “Wij zijn een totaalleverancier van communicatie, waarbij we ons niet zozeer toeleggen op de creatieve kant, maar ons focussen op het maken en faciliteren van online en offline communicatie. Waar we vroeger alleen de enveloppen leverden, verzorgen we nu de gehele campagne van A tot Z.

Nieuwe producten en diensten, dat vraagt om een directie die in staat is om mee te bewegen. Wat dat betreft zorgen de verschillende generaties in de board room voor dankbare spiegels om elkaar voor te houden, maar het leidt ook regelmatig tot meningsverschillen. “Mijn vader en ik hebben natuurlijk weleens discussies. Hij vindt nog steeds dat de machines het geld verdienen, terwijl ik denk dat we dat juist met onze mensen doen. Hij geeft liever geld uit aan materiaal, ik juist aan getalenteerde werknemers.” Hetzelfde geldt voor de digitalisering. “Mijn vader en oom – die ook nog steeds binnen het bedrijf actief is – vinden bijvoorbeeld dat we tegen onze klanten moeten zeggen dat we de facturen graag post ontvangen, want ‘anders helpen we onze eigen markt om zeep’. Terwijl het digitaal natuurlijk veel efficiënter is.”

VROUWEN AAN DE TOP

Van der Most erkent dat ze het jammer vindt dat er zo weinig vrouwen aan de top van grote bedrijven staan, maar in haar ogen is dit ook aan de vrouwen zelf te danken. “Veel vrouwen ambiëren een hoge functie, maar willen daar niet fulltime voor werken. Maar je kunt een toonaangevende rol binnen het bedrijfsleven niet in drie dagen vertolken. Ik wil hiermee niet zeggen dat je altijd van negen tot vijf op de zaak moet zijn: je kunt je uren best flexibeler indelen. Maar het áántal uren zul je hoe dan ook wel nodig hebben.” Hiermee wil ze niet verwijtend klinken richting andere vrouwen. “Je weet bijvoorbeeld nooit hoe je moederinstinct reageert tijdens en na je zwangerschap: zo sta ik daar dan óók in. Als mijn moederinstinct me had ingegeven dat het beter voor mijn dochter zou zijn om meer thuis te zijn, had ik mijn directiefunctie uiteindelijk wel opgegeven.”

Vrouwen-quota of iets in die trant: daar gelooft Van der Most dus totaal niet in. “Je moet er toch niet aan denken dat je alleen maar bent aangenomen omdat je een vrouw bent en niet vanwege je competenties?” Het vraagt om een mind switch bij vrouwen: leidinggeven en een gelukkig gezinsleven sluiten elkaar niet uit, zolang je maar keuzes maakt en je doet wat je leuk vindt.