BPL Pensioen

BPL Pensioen

Duurzame én effectieve communicatie!

Op een effectieve én duurzame manier communiceren met je doelgroep. Dat was de uitdaging die BPL Pensioen begin dit jaar bij Koninklijke Van der Most neerlegde. Het resultaat? Een volledig recyclebare communicatiedrager! In dit artikel vertellen we meer over deze samenwerking én uiteraard over de verduurzaming van onze trouwe envelop….

BPL Pensioen is het pensioenfonds voor (oud-)werknemers in de agrarische en groene sector, is al 70 jaar actief én opdrachtgever van Koninklijke Van der Most. Omdat bij zowel BPL Pensioen als Van der Most duurzaamheid hoog in het vaandel staat, vormde dit een mooie ingang voor nóg het duurzamer maken van onze belangrijke communicatiedrager.

Inderdaad nóg duurzamer, want papier is onderhevig aan negatieve marketing terwijl de CO2-uitstoot van het papier dat jaarlijks via de brievenbus bij een gemiddeld Nederlands huishouden terechtkomt maar 14 kilo bedraagt. Dit is vergelijkbaar met:

  • De productie van 9 liter melk;
  • Het consumeren van 5 cheeseburgers;
  • 6,6 minuten vliegen tijdens een trans-Atlantische vlucht;
  • 70 kilometer rijden met een gezinsauto.

Hierbij is nog geen rekening gehouden met:

  • De groei van de bosoppervlakte door productiebossen van de papierindustrie;
  • De recycling van 86% van het op de markt gebrachte papier en karton.

Oftewel; De negatieve effecten van onze papierconsumptie zijn peanuts vergeleken met onze overige footprint. Uiteraard neemt dit niet weg dat ook wij kritisch moeten kijken hoe we zo duurzaam mogelijk kunnen ondernemen. Naast het feit dat (milieu) innovaties hoog op de agenda staan bij BPL pensioen heeft ook Koninklijke Van der Most haar productieketen ingericht conform het Cradle to Cradle principe waarbij producten en halffabricaten na hun levenscyclus in andere producten worden hergebruikt. Dit principe passen we nu ook toe bij deze envelop, waarbij BPL de primeur heeft, zodat het 100% recyclebaar is!

Normaliter werpt men de envelop, inclusief plastic venster, bij het oud papier waarna het naar het afvalverwerkingsbedrijf gaat. Hier wordt al het oud papier in een groot bad gedompeld waardoor het vensterfolie ‘losweekt’ van het papier waardoor de materialen van elkaar scheiden. Gezien het feit dat dit scheidingsproces bij deze vernieuwde envelop plaatsvindt bij huishoudens zelf in plaats van bij het afvalverwerkingsbedrijf, zorgt dit voor een besparing van energie bij het recycling proces.

Het gebruikte folie op de envelop heeft een oppervlakte van 75 cm2 (12,5 x 6 cm). Aangezien BPL Pensioen 1,2 miljoen enveloppen per jaar verstuurt betekent dit dat we samen 90 miljoen cm2 aan plastic scheiden!

Andere duurzame aspecten aan deze envelop zijn:

  • Gebruik van FSC-papier
  • Bedrukking in watergedragen inkten (geen IPA!)
  • Gommering op basis van aardappelzetmeel
  • CO2 neutraal geproduceerd